Ziekenhuis taxi Hengelo
Plus
Zo stampte China binnen tien dagen een compleet nieuw ziekenhuis uit de grond
Het leek een onmogelijke opgave: China zou binnen tien dagen een nieuw ziekenhuis bouwen om de grote stroom patiënten op te vangen die zijn getroffen door het coronavirus. Maar het is gelukt: zondag opende in Wuhan het noodziekenhuis met duizend bedden. Dinsdag moet een tweede ziekenhuis klaar zijn. Hoe kregen de Chinezen dat voor elkaar?
Zelfs voor Chinese begrippen hebben de bouwvakkers in de Chinese rampstad een haast onmogelijke prestatie geleverd. “Normaal kost het minstens twee jaar om een project van deze schaal op touw te zetten. Alleen al de constructie van een tijdelijk gebouw neemt minstens een maand in beslag, laat staan een nieuw hospitaal voor infectieziekten,” aldus de manager van het project, Fang Xiang, tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. Toen hij hoorde dat het ziekenhuis binnen tien dagen klaar moest zijn, vreesde de bouwopzichter dan ook dat hij was opgezadeld met een ‘mission impossible’.
Maar dat was buiten de top van de Communistische Partij gerekend. “Als die iets eenmaal tot nationale prioriteit bombardeert, kan het in China heel snel gaan. Regels worden dan – voor zover ze er al zijn – tijdelijk opgeheven. Bedrijven worden geordonneerd om materialen en mankracht te leveren. En als de hoogste leiders een opdracht geven, gehoorzaamt iedereen,” verklaart Chinadeskundige Ingrid d’Hooghe van Instituut Clingendael.
Medicijnrobots
Zondag werd het gebouw van twee verdiepingen – zo’n 60.000 vierkante meter – opgeleverd. Het bestaat uit prefab containers waar steeds twee bedden in staan, voor in totaal duizend patiënten. De luchtdruk in de containers wordt laag gehouden, zodat het gevreesde coronavirus er niet uit kan ontsnappen. Behalve een high tech ventilatiesysteem is het noodhospitaal voorzien van meer moderne snufjes. Via dubbelzijdige kasten kan personeel de patiënten eten en medicijnen bezorgen zonder de kamer te betreden. Infraroodscanners meten of medewerkers ziekteverschijnselen vertonen. Via een videoverbinding kunnen artsen overleggen met specialisten in Peking. En medicijnen en testmonsters worden vervoerd door ‘medische robots’, melden verschillende Chinese media.
Zondagmorgen om 10.00 uur lokale tijd opende het ziekenhuis zijn deuren voor de eerste patiënten. Zij worden verpleegd door zo’n 1400 doktoren, verpleegkundigen en ander medisch personeel van het leger, van wie een deel ook betrokken was bij de bestrijding van de Sars-epidemie in 2003. Toen werd in de hoofdstad Peking binnen een week een noodhospitaal uit de grond gestampt. Dat wordt momenteel gerenoveerd om coronapatiënten op te kunnen vangen. In Wuhan, het middelpunt van de huidige coronavirusuitbraak, opent morgen een tweede noodziekenhuis met 1600 bedden