24/7 Bereikbaar op +31 (0)6 - 412 307 68                                                                                                                                                                                                                                      

Single Blog Title

This is a single blog caption

Taxi station Enschede nodig?

Station Enschede moet Enschede Centraal worden’

ENSCHEDE – Het treinstation in Enschede moet de naam Enschede Centraal krijgen. In navolging van Amersfoort en Eindhoven moet de grootste stad van Twente de toevoeging ‘Centraal’ in de naam hebben. Dat stelt de VVD Enschede. „We moeten niet te bescheiden zijn.”

Enschede dat toetreedt tot het selecte gezelschap van stations in Nederland dat de titel ‘Centraal’ mag dragen. Als het aan fractievoorzitter René Kreeft van de VVD Enschede ligt, worden die plannen snel werkelijkheid. „Als grootste stad van Overijssel, met meerdere stations rondom de stad, is dit een ontwikkeling die opvolging verdient”, zegt hij. „Mede ook gezien allerlei wensen en ontwikkelingen rondom mobiliteit, zoals de nachttrein, het verbreden van het spoor tussen Wierden en Zwolle, en elektrificatie van de trein richting Münster.”

Niet te bescheiden

We moeten als Enschede proactief en niet te bescheiden zijnRené Kreeft, fractievoorzitter VVD Enschede

Kreeft heeft verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt al vragen gesteld over de naamsverandering. „We moeten als Enschede proactief en niet te bescheiden zijn”, stelt de VVD-fractievoorzitter, die zich eerder al hardmaakte voor de komst van een nachttrein tussen Enschede en Zwolle. „De toevoeging ‘Centraal’ is misschien maar beeldvorming, maar we zijn als stad serieus hard aan de weg aan het timmeren. Het is ook een stuk promotie en marketing voor de regio.”

De titel ‘Centraal’ is trouwens niet zomaar voor elk station weggelegd. Zo moet de stad waar het station ligt meer dan 100.000 inwoners hebben (heeft Enschede), moeten er minimaal drie stations zijn (check: naast het hoofdstation ook Kennispark en Eschmarke) én het station moet minstens 40.000 in- en uitstappers per dag hebben. Dat is een knelpunt voor Enschede, dat (nog) niet op dat aantal zit.

Wat zijn de kansen?

Doordat Keolis eind 2017 de treindienst tussen Enschede en Zwolle overnam van NS, ontbreken exacte cijfers over dit jaar en vorig jaar. Het Twentse station telde in 2017 zo’n 20.000 in- en uitstappers per dag. Maar dat het drukker is geworden op het Enschedese station, dat staat buiten kijf. „De reizigersaantallen zijn substantieel toegenomen, mede dankzij de komst van de intercity tussen Enschede en Zwolle”, laat Keolis weten. Ook op de lijnen waar NS nog wel rijdt, zijn de passagiersaantallen toegenomen.

Dat Enschede bij voorbaat kansloos is voor de titel ‘Centraal’, lijkt dan ook te kort door de bocht. Zo heet station Eindhoven sinds afgelopen weekend Eindhoven Centraal, terwijl de stad maar twee, in plaats van de drie vereiste stations heeft. „De naamswijziging wordt behandeld in een groep met onder meer mensen van NS en ProRail. We maken per aanvraag een afweging, afhankelijk ook van de situatie”, zegt NS-woordvoerder Leonie Bosselaar.

error: Alert: Inhoud is beschermd!!