24/7 Bereikbaar op +31 (0)6 - 412 307 68                                                                                                                                                                                                                                      

Single Blog Title

This is a single blog caption

Ook 2018 geen geweldig jaar voor taxibranche’

Ook 2018 geen geweldig jaar voor taxibranche’Per saldo lopen de kosten op
We zien dat (overheids-)instellingen zoeken naar goedkopere vormen van onder eer wmo-vervoer. Hiervoor willen ze steeds vaker een beroep doen op vrijwilligers. We begrijpen de noodzaak voor gemeentes om het belastinggeld zo zuinig mogelijk te besteden, maar op deze wijze verdwijnen er banen en zullen steeds meer mensen een beroep moeten doen op uitkeringen en bijstand. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Per saldo zullen de kosten hierdoor eerder oplopen dan afnemen en ontstaat er bovendien een markt die lastig te controleren is.

In 2016 is er met de overheid overlegd over de tarieven van vergunningverlening. De kosten voor onder meer taxivergunningen zouden in de nieuwe opzet sterk dalen. Door kritiek van ondernemers, alsmede vanwege perikelen binnen de overheid, werd dit hele plan uitgesteld. In 2018 is binnen het ministerie een nieuwe directeur aangesteld voor onder andere dit dossier. Tot op heden blijft het echter zeer stil van die kant.

Geen verbetering gebleken
In 2016 is de vakbekwaamheidseis voor de taxivergunning komen te vervallen. Doel voor de overheid was om de concurrentie te vergroten en de beschikbaarheid voor de klant te verbeteren. Helaas heeft dit besluit vooral geleid tot toetreding van nieuwkomers die, uitzonderingen daargelaten, niet allemaal een verbetering voor de branche zijn gebleken. Binnen de branche wordt met name veel geklaagd over Uber-chauffeurs. Of dat terecht is of niet, kan ik persoonlijk niet beoordelen. Het gevoel van veel taxibedrijven is dat er door de overheid met twee maten wordt gemeten en dat Uber zijn gang kan gaan, terwijl het de reguliere taxibedrijven steeds moeilijker wordt gemaakt.

Is er dan niets positiefs te melden? Nou, niet helemaal. We zien een groei in het toerisme, waarvan de taxibranche uiteraard mee profiteert. Ook heeft het Sociaal Fonds Taxi aangetoond onze klachten serieus genomen en hebben zij intern enige aanpassingen doorgevoerd.

Zorgwekkkend
Voor de toekomst zijn de verwachtingen helaas niet heel positief. De afschaffing van de BPM-teruggave, waarbij sommige bedrijven net gedwongen zijn om nieuwe auto’s aan te schaffen vanwege milieu-eisen en/of verzekeringseisen, is zorgwekkend. Tel daar de fors gestegen prijzen voor verzekeringen bij op, alsmede het verhogen van de btw, en dat alles kan er toe leiden dat meer mensen de ‘dure’ taxi gaan mijden en een andere oplossing gaan zoeken. Zoals zelf rijden wanneer zij dat beter niet kunnen doen, of een beroep doen op ongediplomeerde snorders, vrijwilligers, en ja, ook Uber.

Al deze maatregelen zullen als ongewenst neveneffect hebben dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de reguliere taxibedrijven, voor wie het steeds moeilijker wordt om hun hoofd boven water te houden, en een groep ‘overige’ chauffeurs die een steeds groter marktaandeel zullen verkrijgen. De gevolgen hiervan laten zich niet moeilijk raden.

Op waarde geschat
Voor 2019 hoop ik dat vooral de politiek in zal zien dat de klachten uit de noodlijdende taxibranche nu eens serieus moeten worden genomen, waarbij onze dienstverlening meer op waarde wordt geschat en de ‘race naar de bodem’ wordt gekeerd. Natuurlijk blijven wij als STN proberen om zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op het beleid en te streven naar een eerlijke taxibranche waarbij hard werken wordt beloond, met een gelijk speelveld voor iedere aanbieder van personenvervoer tegen betaling.

Ik wens u allen een prettige kerst en een zorgenvrij 2019!


Hengelo twebte, luchthavenvervoer Amsterdam Hengelo Schiphol luchthavenvervoer Düsseldorf taxi Hengelo
, groepsvervoer Twente Hengelo Enschede , vervoer op maat goedkope taxi Hengelo groepsvervoer Almelo groepsvervoer Enschede groepsvervoer Oldenzaal groepsvervoer Denekam
<< Terug naar nieuwsoverzicht

Bent u op zoek naar een goedkope taxi Hengelo? Bel Taxi Hengelo via 06 – 41 23 07 68 Wij hanteren geen speciaal nachttarief of avondtarief. Full taxi service van en naar Hengelo | Online taxi’s bestellen door heel Nederland.

error: Alert: Inhoud is beschermd!!